„Descoperirea a constituit un soc total. Nimeni nu se astepta sa gaseasca asa ceva. Colierul acesta, pur si simplu, nu ar trebui sa fie aici”, declara Mark Aldenderfer, antropolog american, coordonatorul echipei de arheologi care a facut importanta descoperire.
„In momentul in care a fost creat colierul, se presupune ca oamenii locului formau grupuri de vanatori-culegatori, fara preocupari in agricultura si fara asezari stabile. Ori, conform oricaror standarde o societate are nevoie sa isi dezvolte, in primul rand, un surplus de hrana, cum ar fi cel oferit de agricultura, pentru a se putea ocupa de crearea bijuteriilor din aur sau a obiectelor ornamentale”, subliniaza Aldenderfer.
Nu exista urme in situl arheologic in care s-a facut descoperirea, care sa arate modul in care obiectul a fost creat. Desi nu este o opera de arta in adevaratul sens al cuvantului, realizarea nativilor sud – americani de acum 4 milenii este remarcabila.
„Cel mai probabil, obiectul a fost realizat prin tasarea aurului cu ajutorul pietrelor si infasurarea foliei astfel rezultate in jurul unei bucati subtiri de lemn”, mentioneaza Mark Aldenderfer.
„Este remarcabil ca intr-o astfel de zona sa gasim un asemenea artefact. Nicio alta expeditie anterioara nu a descoperit urme atat de vechi ale unor practici ceremoniale care se banuia ca au aparut mult mai tarziu”, anunta si Scott Raymond, cercetator la Universitatea din Calgary, Canada
Cel mai vechi obiect din aur descoperit in America Latina a fost gasit tot in Peru si era datat la circa 3500 de ani vechime, cu aproape 700 de ani mai „tanar” decat colierul dezgropat recent.
Sursa: Discovery